Október je vhodný čas na založenie jablkového kvasu. A aby ste aj vy mali úsmev na tvári, je nutné dodržať základné princípy prípravy ovocných kvasov. Praktické ukážky s postupom nájdete v inštruktážnom filme nižšie.

Predaj destilačného zariadenia

Dva spôsoby založenia jablkového kvasu

  • odrodový – kvas výhradne z jednej odrody jabĺk
  • zmiešaný – kvas z viacerých odrôd jabĺk

Chuťou a vôňou je výraznejší odrodový. Zmiešaný má v sebe viac chutí, ktoré zo sebou doslova súperia. Výsledný produkt nemusí byť zlý, ale treba dbať na 2 rôzne faktory – cukornatosť odrôd a štádium zrelosti jabĺk.

Pozor na častú chybu!

A to, miešanie jabĺk s rôznou cukornatosťou a zrelosťou. Pestovatelia správne pripravia jablká na zomletie, ale nepoznajú ich cukornatosť. Odrody jabĺk sa vyznačujú práve rôznou cukornatosťou.

Videa o zakladaní kvasov

Triedenie jabĺk

Okrem už spomínaných odrôd jabĺk a cukornatosti jabĺk je dôležité samotné prebratie a triedenie jabĺk.
Do kvasu nesmú ísť:

  • nezrelé jablká – znižujú kyslosť kvasu, zvyšujú zásaditosť kvasu
  • špinavé od zeme – predtým ich treba umyť vo vode
  • jablká s listami alebo s konárikmi – je nutné ich odstrániť
  • jablká hnilé alebo plesnivé 

Vyrezanie jaderníkov 

Ponechanie jaderníka (stred jablka) alebo jeho vyrezanie je na zvážení každého pestovateľa. Ak však jablkovicu, tzn., výsledný ovocný destilát pred podaním zachladíte, vznikne vo fľaši akokeby biela vata. Vysvetlenie nájdete TU.

Doba kvasenia jabĺk

Zvyčajne je to 6 – 8 týždňov, pri dodržaní základných princípov zakladania ovocných kvasov.

Aké to sú, nájdete v inštruktážnom videu o založení jablkového kvasu.

Ako bol pripravený kvas v ukážke?

Odroda jabĺk: FUJI
Typ kvasu: odrodový
Počiatočná cukornatosť: 20 °Bx (Brix)
Množstvo jabĺk: 300 kg
Objem získaného kvasu: 260 l  (o rozdiele viac v článku – Koľko jabĺk potrebujem do kvasu)
Výťažnosť destilátu: 42 l (21,69 l Absolutu)
Objem alkoholu: 52,4%
Založenie kvasu: 30. 11. 2015
Doba pálenia: 18. 1. 2016
Doba kvasenia: 6 týždňov
Teplota uskladnenia: 15 °C
Izolácia sudu od spodu: ÁNO, polystyrén
Stabilná teplota: ÁNO, kontrolovaná
Pridaný cukor alebo voda: NIE
Kontrola kvasu: ÁNO, po 5. dni, premiešaný
Vytvorený koláč na kvase: NIE
Pomer zostatkových cukrov v kvase: 1 °Bx (ideálny stav)
PH prostredia: kyslé, lakmusový papier

Ocenenia: Víťaz odrody Jablkovica, Radimov 2016, počet bodov: 49

Vzhľad kvasu po zomletí jabĺk

Kvas po zomletí jabĺk. Ukážka.
Kvas po zomletí jabĺk, podoba kašičky, dostatočne šťavnatý.

Vzhľad kvasu po ukončení kvasenia

Kvas po ukončení kvasenia. Ukážka.
Kvas po ukončení kvasenia, odtlačená vrchná časť tmavšia.

Porovnali ste s Vašim kvasom? Ako dopadol? A ako zakladáte jablkový kvas vy? A s akými úspechmi. Napíšte nám na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo príklady.

Prihlásiť na odber videí o príprave kvasov

Správny pestovateľ by nemal zabudnúť na svoju terajšiu, ale aj budúcu úrodu. Pripravili sme krátky postup na mesiac september: Postup nájdete TU 

Váš Palenice.sk tím.

Text, video: Palenice.sk tím, foto: palenice.sk, pixabay.com