Práve v tomto období dostávame množstvo otázok a podnetov ohľadom prípravy kvasu. Čitatelia sa nás pýtajú na čo si majú dávať pozor pri zakladaní kvasu, jeho priebehu a samozrejme ukončenia procesu kvasenia. Dosť často sa stretávame s otázkami, ktoré smerujú na samotný výsledok. A vtedy je cesta späť ťažká.

Prihlásiť na odber videí

Ako založiť kvalitný kvas

Základom je výber ovocia. Ako ovocie ošetriť predtým, ako ho naložíme do suda, ako spracovať, to sme uviedli v článku: Kvas a jeho príprava. O výbere ovocia nám porozpráva profesor Ivan Hričovský vo svojej poradni. Najnovšie to bude o kôstkovinách. My sa však zameriame na to, ako správne ošetrené a pomleté ovocie uzatvoriť v sude. Odborník na pestovateľské pálenice a dlhoročný bývalý predseda Združenia pestovateľských páleníc na Slovensku, Dpt. Jozef Beňo st. nám predstaví správny postup vo videoukážke.

 

Ak sa chcete vyhnúť chybám pri zakladaní kvasu, prečítajte si článok: Kvas a jeho príprava

Nezabudnite!

  1. Kvas musí dýchať
  2. Kvas nesmie byť v kontakte s atmosferickým kyslíkom
  3. Správne založený kvas nemá „koláč“
  4. Nepokladajte vrchnáky voľne na sud s kvasom
  5. Zachyťte arómu v sude
  6. Kvas môžete občas premiešať
  7. Sud s kvasom uložte na miesto so stabilnou teplotou
  8. Sud s kvasom zo spodnej časti izolujte, nenechajte napríklad na betóne
  9. Sudy pred naložením kvasu očistite a dezinfikujte

Dosť často dostávame otázku, že na vrchu kvasu sa vytvoril „koláč“, čo s tým. Tak ako sme uviedli vyššie, starostlivosťou o kvas zabránime vzniku „koláča“ na jeho povrchu. Je to vlastne zoschnutý kvas, ktorý je nutné pred samotným pálením vyhodiť. Občasným premiešaním kvasu a správnym uzatvorením suda sa dá predísť vytvoreniu zoschnutého kvasu na povrchu.

Majte na pamäti, že len dobre založený kvas je predpokladom na získanie kvalitného ovocného destilátu. V nasledujúcich príspevkoch predstavíme pestovateľov a ich vychytávky pri príprave destilátov, ktoré sú oceňované na ochutnávkach. Ako sa posudzujú ovocné destiláty nájdete v článku s názvom: Ako sa hodnotia destiláty.

Jedným z kritérií, ktoré majú výrazný vplyv na celkové bodové ohodnotenie ovocného destilátu je práve aróma vytiahnutá do chute destilátu. Aby sme zbytočne neprišli o to, čo robí z ovocného destilátu skutočne dobrý ovocný destilát, musíme dávať pozor, aby sme v procese prípravy kvasu neprišli práve o ňu. Správnym uzavretím suda bez prístupu atmosferického kyslíka nám ostane zachovaná v kvase.

Chcete mať prístup k novým informáciám? Prihláste sa na odber špecializovaných videí. 

Prihlásiť na odber

Ďakujeme!

Ak máte podobné skúsenosti, tak nám napíšte na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo príklady, ako zakladáte kvas vy.

Váš Palenice.sk tím.

Text, video: Palenice.sk tím, foto: pixabay.com