Slivovica je kráľovský destilát. Ako postupovať pri príprave slivkového kvasu tak, aby sme získali, čo najväčšiu výťažnosť?

Moderný spôsob prípravy slivkového kvasu

Videa o zakladaní kvasov

Ovocie, v tomto prípade slivky, najskôr očistíme od nečistôt, lístia, stopiek a trávy. Hnilé, polohnilé slivky do suda nedávame.

Takto ošetrené ovocie nasypeme do vyčisteného suda. Sud pred samotným naložením sliviek umyjeme vodou a môžeme vydezinfikovať.

Vo všeobecnosti musíme ovocie pred naložením do suda pomlieť. Ale slivky obsahujú kôstky, tak ako broskyne, marhule a ich zomletie pomocou šrotovníkov a drvičov neprichádza do úvahy.

Postupujeme nasledovne. Rozdrvenie sliviek vykonáme v sude. Použijeme napríklad murárske miešadlo (samozrejme využitie len na drvenie kvasu), ktorým slivky rozdrvíme na menšie časti. Ak nemáme k dispozícii miešadlo, slivky jednoducho mechanicky, čo možno najviac, podrvíme tvrdým nástrojom – čistým poriskom, doskou, motykou, atď.

Narušíme tak celistvosť dužiny a umožníme, aby slivky začali kvasiť.

Celý postup moderného zakladania slivkového kvasu aj s praktickými ukážkami nájdete na videu nižšie:

 

Získajte prístup k odborným videám kliknutím.

Prístup k odborným videám

Časté chyby

  • Slivky ostanú v sude celé (nepodrvia sa)
  • Slivky nie sú pred založením kvasu prebrané (v kvase skončia hnilé, plesnivé)
  • Slivky nie sú ešte zrelé
  • Slivky pozbierané zo zeme sa hádžu priamo do suda (na slivkách sú  zvyšky trávy, zeme, lístia)
  • Slivky sú naložené do suda z minulého roku (sud je špinavý, ostali na ňom zvyšky zaschnutého starého kvasu)
  • Slivky sú v sude, sú podrvené, ale sud je otvorený (zle uzavretý sud)
  • Slivky sú v sude, správne naložené, sud je správne uzatvorený, ale postavený na studenom podklade napr.: na betóne (nezaizolovaný od spodu)

Profesor Ivan Hričovský tvrdí, že konzumácia sliviek má nesmierny význam pre naše zdravie. Zároveň pripomína ich nízku spotrebu na jedného človeka, ale na druhej strane dodáva, že je to okrem tých, ktoré „chlapi vypijú v slivovici“. Ak chcete vedieť, čo odporúča profesor Ivan Hričovský, kliknite TU.

Pre tých, čo zaujíma výroba kvalitných ovocných destilátov, odporúčame prečítať článok ako postupovať a aké ovocie vybrať na prípravu kvalitnej hruškovice. Kliknite nižšie.

Ako pripraviť dobrú hruškovicu

Ak máte podobné skúsenosti, tak nám napíšte na info@palenice.sk alebo nižšie dole do komentára. Tešíme sa na vaše názory alebo príklady, ako zakladáte slivkové kvasy vy.

Váš Palenice.sk tím.

Text, video: Palenice.sk tím, foto: palenice.sk, pixabay.com