Prihlásiť na odber videí

Dlhoročný odborník Jozef Beňo st. názorne predvedie, ako správne uzatvoriť sud s kvasom. Vysvetlí, čoho sa vyvarovať a na čo si dať pozor.

Ako správne uzatvoriť sud s kvasom

Dôležitou súčasťou správneho založenia kvasu je aj uzatvorenie suda. Sud je nutné uzavrieť tak, aby nedošlo k prístupu atmosferického kyslíka ku kvasu. Ten nemá priaznivý vplyv na priebeh kvasenia. Taktiež je dôležité správnym uzatvorením suda predísť vytvoreniu, takzvaného“ koláča“. Je to vysušená vrchná časť kvasu, ktorá vzniká pri zlom uzavretí sudu. Na druhej strane musíme umožniť oxidu uhličitému, ktorý vzniká pri kvasení, aby mohol unikať von.

Najčastejšie chyby pri uzatváraní sudu s kvasom

Sud sa uzavrie napevno

Niektorí pestovatelia uzatvoria sud s kvasom na závit, napevno. V sude sa vytvorí tlak spôsobený oxidom uhličitým, ktorý je plyn a snaží sa z priestoru uniknúť. To môže spôsobiť nepríjemnú reakciu, keď sa sud bude otvárať. Niekedy dôjde až k vyliatiu kvasu zo suda. Ak nemá súd dostatočnú pevnosť, aj k jeho poškodeniu, občas aj k roztrhnutiu.

Sud sa uzavrie nedostatočne

Oxid uhličitý uniká zo suda, popri tom uniká aj aróma – vôňa kvasu, ktorá sa vytiahne z kvasu pálením. Na druhej strane vnikne do sudu aj kyslík, ktorý spôsobí zhnednutie kvasu – jeho zafarbenie a tiež na vrchu „koláč“. Zhrubnutá vrchná časť kvasu.

Chcete mať prístup k novým informáciám? Prihláste sa na odber špecializovaných videí. 

Prihlásiť na odber

Ďakujeme!

Ak máte skúsenosti s prípravou kvasu, pošlite nám námety alebo podnety na info@palenice.sk alebo pripojte komentár.